- VAT free for this country - Shipping 1-3 working days
0

Wat is kitesurfen?

Wat is kitesurfen?

Wat is kitesurfen?

Kitesurfen is één van de meest radicale en rustgevende watersporten tegelijk, waarbij je wordt voortgetrokken door een vlieger over het water. Dankzij de kracht van de wind in de kite (engels voor vlieger) gaat de kitesurfer vooruit. De kite zit verbonden om je middel met een trapeze/harnas, waardoor kitesurfen niet heel veel lichamelijke inspanning vergt. Kitesurfen is nu al meer dan 15 jaar bekend in Nederland en is één van de snelst groeiende watersporten in heel de wereld. Dit komt omdat je niets anders nodig hebt dan de wind! Stel je eens voor, lekker surfen over het water en de wind in je haren. En dan hebben we het nog niet eens over de immens hoge sprongen die je kunt maken!

Kitesurfen is een passie en voor veel mensen een way of life. Nederland alleen al telt op dit moment meer dan 10.000 actieve kitesurfers. Kitesurfen, ook wel kiteboarden genoemd, is een extreme sport. Vliegeren staat hierbij centraal en het vereist een uiterste controle van de kite. Zodra er een klein zuchtje wind ontstaat begint het bij de meeste kiters al te kriebelen om het water op te gaan. Kitesurfen is niet moeilijk en iedereen kan het leren, jong en oud! Toch kan kitesurfen gevaarlijk zijn als je niet goed weet waar je aan begint. Neem dus altijd kitesurfles voordat je begint met kiten en wees op de hoogte van de laatste weersvoorspellingen.

Wat is een kite?

Een kite is eigenlijk precies hetzelfde als vlieger. Echter wordt er met kite vaak een kitesurf-kite bedoelt welke een stuk groter zijn dan een standaard vlieger waar iedereen vroeger wel eens mee heeft gevliegerd. Een kitesurf-kite heeft meestal een grootte tussen de 5 en 15 m2. De juiste maat kite kies je op basis van je gewicht en windsterkte. Hoe zwaarder je weegt, hoe meer kracht je uit je kite moet halen om vooruit te komen. Hetzelfde geld voor de windkracht. Waait het harder dan komt er van zichzelf meer wind tegen de kite en krijgt hij meer kracht. Bij hoge windsnelheden pak je dus een kleinere kite en als het nog niet hard waait heb je een grotere kite nodig om op het water te blijven surfen. Wil je meer weten over verschillende kites? Check dan deze pagina over de verschillende soorten kites.

Hoe bestuur je een kite?

Een kite wordt bestuurd door middel van de 'bar'. Dit is de stuurstok waarmee je de kite kunt controleren. De meeste kites hebben vier lijnen nodig om goed te kunnen vliegen. De twee voorste lijnen noemen we powerlijnen (omdat hier alle kracht op staat) en lopen door de bar heen naar de trapeze. De stuurlijnen bevinden zich aan de achterkant van de kite en zitten direct bevestigd aan de bar. Door de ene stuurlijn korter te maken dan de andere, stuurt de kite naar de richting welke jij wilt. Trek je dus aan de linker kant van de bar, stuurt de kite naar links. Als je aan de rechter kant trekt zal de kite naar rechts sturen. Tegenwoordig kun je ook de kracht van de kite bepalen door aan de bar te trekken of hem van je af te duwen. Trek je aan de bar, worden beide stuurlijnen korter en komt er meer wind in de kite. Dit leidt direct tot meer kracht in de kite een sneller stuurgedrag. Mocht je minder kracht in de kite willen, duw je de bar van je af of laat je de bar helemaal los. Hierdoor schiet alle wind uit de kite, waardoor de kracht bijna volledig uit de kite zal gaan. Mocht je dus een stuurfoutje maken is het altijd van belang om op tijd je bar los te laten om ongelukken te voorkomen.

Wat is een kiteboard?

Bij het kitesurfen maak je gebruik van een kitesurfboard om over het water te surfen. Dankzij de vaarsnelheid en de spanning op het wateroppervlak blijf je op het water drijven. Er bestaan veel verschillende soorten kitesurfboards. De meest gebruikte kiteboards zijn de zogeheten twintips. Dit zijn symmetrische kiteboards welke je twee kanten op kunt varen. Je hoeft dus niet je board te draaien als je de andere kant op gaat. Op deze kiteboards zitten bindingen waar je voeten in blijven zitten. Zo raak je je kiteboard niet snel kwijt als je bijvoorbeeld een sprongetje maakt. Deze bindingen worden ook wel footpads en footstraps genoemd. Wil je meer weten over de verschillende soorten kiteboards? Neem dan een kijkje op de info pagina over kiteboards.

Hoogte en snelheid bij het kitesurfen

Kitesurfers staan bekend om hun spectaculaire sprongen. Tegenwoordig kan de hoogte van deze sprongen zeer specifiek gemeten worden door middel van een hoogtemeter op je kitesurfboard. Het hoogterecord van de WOO (hoogtemeter) staat op een indrukwekkende 27,5m. Dit is een flatgebouw van meer dan 9 verdiepingen hoog! Zo'n hoogte kan echter alleen bereikt worden bij de juiste windsnelheden en omstandigheden. De hoogte van een kitesprong is afhankelijk van de windsnelheid, horizontale snelheid en verticale snelheid. Als het hard waait zit er meer wind in de kite en zul je harder omhoog schieten. Daarnaast is de vaarsnelheid en krachtopbouw voor de sprong van belang bij het hoog springen. Hoe sneller je vaart en harder je met je kiteboard afzet, hoe hoger je gaat. Tot slot is het tegensturen, en de timing hiervan zeer belangrijk bij een hoge sprong. Timing is alles!

Naast hoog vliegen kunnen kitesurfers ook erg hoge snelheden bereiken. Hoe snel gaat een kitesurfer precies? Uiteindelijk is dat natuurlijk per kitesurfer verschillend. Het snelheidsrecord van een kitesurfer staat op 104.86 km/h maar deze snelheden bereikt de gemiddelde kitesurfer natuurlijk nooit. Over het algemeen licht de snelheid van een kiter tussen de 20 en 40 km/h.

Kun je tegen de wind in kitesurfen?

Jazeker, dat kan! Gelukkig ook maar, anders moesten kitesurfers altijd tegen de wind in lopen :-) Door schuin tegen de wind op te kruisen kan de kitesurfer tegen de wind in kiten. Hier heb je wel voldoende wind voor nodig in je kite. Als het zacht waait is het lastiger om tegen de wind in te komen. Beginners hebben vaak aan het begin veel moeite om tegen de wind in te kiten, ook wel upwind kiten genoemd. Met een iets groter kiteboard wordt het veelal een stukje makkelijker om tegen de wind op te kruisen. Hier nog een aantal tips om het upwind kiten makkelijker te maken.

Tips om upwind te kiten
 • Kijk ruim over je schouder naar de plek waar je heen wilt kiten
 • Zet extra druk op je achterste been
 • Probeer je tenen goed omhoog te houden
 • Druk met je hielen hard in het water om goed aan te kanten
 • Zorg dat je voldoende druk in je kite hebt
 • Probeer niet te vallen
 • Een groter boardje vaart gemakkelijker upwind
 • Ook grotere vinnen maken upwind kiten makkelijker
 • Hoe minder rocker (kromming), hoe sneller je upwind vaart

  Waar mag je in Nederland kitesurfen?

  In Nederland mag je kitesurfen op de aangegeven kitespots. Deze kitespots zijn te vinden langs de Nederlandse kust en bijvoorbeeld het Ijsselmeer. Duik je dus zomaar ergens het water in op een drukke zomerdag, maak je kans op een fixe boete. Kies een kitespot uit die bij je past. Beginners hebben vaak iets meer moeite met golven, maar uiteindelijk moet je het natuurlijk overal kunnen. Laat je dus niet tegenhouden door een paar golven in de Noordzee, want de kitespots op het strand van Nederland zijn vaak de meest veilige omdat je genoeg ruimte om je heen hebt.

  Kun je kiten met aflandige wind?

  In Nederland is het van belang om de kitespot uit te zoeken op basis van windrichting. Vooral met aflandige wind kan kitesurfen gevaarlijk worden. Niet omdat je niet tegen de wind ik kan kiten, maar omdat de wind hierdoor onbetrouwbaar wordt. Als de wind over heel Nederland heen heeft geraasd, wordt de wind vlagerig en kunnen er flinke luchtbellen in komen. Hierdoor kan de wind onverwachts wegvallen, wat kan leiden tot dramatische gevolgen. Wij raden kitesurfen met aflandige wind dus ten strengste af! Je kunt dan beter een mooie spot aan het Ijsselmeer uitzoeken om toch nog even lekker te gaan kiten.

  Moet ik kitelessen volgen of kan ik ook direct zelf aan de gang?

  Kitesurfen is één van de gaafste sporten die er aan de kust van Nederland te beleven is. Je bent in strijd met de elementen en één met de natuur. Het mooie is dacht echt iedereen het kan leren! Wil jij ook leren kitesurfen? Neem dan kitesurfles bij één van de gerenormeerde kitesurfscholen in Nederland. Wij werken nauw samen met kitescholen Dekiteschool.nl (Katwijk/Noordwijk) en 4Wind kiteschool (Castricum/Zeeland). Uiteindelijk is de keuze natuurlijk aan jou voor welke kiteschool je kiest, als je er maar voor kiest om les te nemen. De krachten van een kitesurfkite kunnen namelijk zeer gevaarlijk zijn als je niet weet waar je mee bezig bent. Daarnaast leer je het veel sneller en is het twee keer zo leuk!

  Al met al is kitesurfen een te gekke sport welke je lijf en kop fit zal houden. Zorg dat je je ten alle tijden aan de regels houdt en wees bewust van de risico's en je omgeving. Kitesurfen wordt dankzij de goede ontwikkeling van nieuwe materialen steeds toegankelijker voor iedereen en steeds veiliger, maar blijft een extreme sport. Ook het weer speelt een groot risico in de omstandigheden, dus check altijd goed de weersvoorspellingen voordat je het water op gaat. Tot slot raden wij altijd aan om samen met een maatje te gaan kitesurfen, zodat je elkaar goed in de gaten kunt houden en je elkaars kite op en neer kunt laten.

  Heb je nog vragen over kitesurfen, stel ze aan onze specialist Tom Visser tom@kitemana.nl

 • 13-5 is het Helemvaartdag. Onze megastore in Noordwijk en de klantenservice zijn vandaag gesloten. 14-5 is de winkel weer geopend en worden alle orders verwerkt.