{{prod.Name}}
{{prod.BrandName}}

{{prod.SalesPriceWithTax}} {{prod.FinalPrice}}

Bestel direct

Welke verschillende soorten trapezes zijn er?

Tijdens het kitesurfen worden voornamelijk twee verschillende soorten trapezes gebruikt. De zittrapeze en de heuptrapeze (waist). Het voornaamste verschil zit hem hierbij in het zitvlak, welke bij de heuptrapeze ontbreekt. Dit zitvlak biedt extra support in de onderrug en zorgt dat de trapeze niet omhoog gaat kruipen tijdens het kiten. Harnas of zitharnas is trouwens een andere benaming voor trapeze of zittrapeze, maar inhoudelijk hebben we het dan over exact hetzelfde.

Voordelen zittrapeze:
 • Kruipt niet omhoog tijdens het kiten
 • Lagere haak. Hierdoor kun je je kite gemakkelijker en verder depoweren, wat vooral voor mensen met korte armen een uitkomst kan zijn
 • Iets gemakkelijk je gewicht in de strijd gooien als je overpowered staat. Het zwaartepunt van je lichaam licht namelijk lager
 • Betere rugsteun, zeker als je een zwakke rug hebt dus een aanrader

  Voordelen heupptrapeze:
 • Licht van gewicht en simpel in gebruik
 • Meer bewegingsvrijheid tijdens het kiten
 • Geen riempjes tussen je benen, vooral voor mannen vaak niet fijn :)

  Beide trapezes zijn dus goed op zijn eigen manier, kies dus de trapeze welke het beste bij je past! Heb je je kite nog vaak op 12 uur? Dan kun je beter gaan voor een zittrapeze. Als je meer bewegingsvrijheid wilt tijdens het kiten en jezelf graat wilt ontwikkelen als het aankomt op sprongetjes en andere tricks, kies dan voor de heuptrapeze. Ook als je een zwakke rug hebt kun je dus beter een zittrapeze nemen. De meeste gevorderde kiters kiten graag met een heup/waisttrapeze aangezien je hierdoor gemakkelijker je lichaam kunt draaien en je benen vrijer kunnen bewegen.

  Als je kiest voor een heuptrapeze kun je ook nog overwegen om voor een zogeheten hardshell trapeze te kiezen. Deze trapezes hebben een harder schild dan de standaard heuptrapeze en bieden nog iets meer steun in de rug dan normaal. De bekendste hardshell trapezes zijn die van Ride Engine.

  Waar moet ik op letten bij de aankoop van een trapeze?

  De kitesurf trapeze is een zeer belangrijk en essentieel onderdeel van je kiteset. Wij raden dan ook aan om hier vooral niet op te bezuinigen. Vaak kiezen mensen een trapeze omdat ze hem mooi vinden, maar verkies comfort altijd boven de looks. Zoals hierboven wordt geschreven is het van groot belang dat je de juiste keuze maakt tussen een waist- of zittrapeze. De belangrijkste factor bij de aankoop van een trapeze is de pasvorm en maat trapeze. Kies een trapeze die lekker zit en naadloos op de vormen van je lichaam aansluit. Zorg er vooral voor dat hij niet te groot is, aangezien hij de meeste steun biedt als hij strak op je lichaam aansluit.

  Als leidraad kun je onthouden dat je aan beide zijden nog ongeveer 5 tot 10cm speling moet hebben on aan te kunnen snoeren. Je kan dit eventueel meten met je kleding aan, maar houdt er rekening dat je surfpak toch net even iets dikker kan zijn. Tenzij je een dikke trui aanhebt natuurlijk! Echter kun je pas na een lange kitesessie goed voelen hoe de trapeze zich staande heeft gehouden. Weet je niet zeker welke het best voor jou geschikt is, bel of mail ons dan gerust om je te helpen bij de keuze.

  Ik ben beginner, welke kitetrapeze past dan bij mij?

  In eerste instantie raden wij alle beginners een zittrapeze aan, omdat je kite aan het begin nog vaak op 12 uur staat. Als beginner ben je vaak nog veel aan het spoelen en ben je nog niet continu aan het varen met je kite aan de rand van het windvenster. Hierdoor kan een heuptrapeze omhoog gaan kruipen. De bandjes van een zittrapeze zorgen ervoor dat je harnas lekker om je middel blijft zitten in plaats van onder je oksels. Als je eenmaal op het niveau aankomt dat je gewoon lekker heen en weer kunt varen is een heuptrapeze aantrekkelijk aangezien je benen en heupen dan de ruimte krijgen om vrijer te bewegen.

  Hoe lang gaat een trapeze ongeveer mee?

  Een trapeze koop je over het algemeen voor een langere tijd. Aan het begin zit hij vaak wat stijf, maar na een tijdje gaat hij steeds beter naar je lichaam staan. Toch zal hij na een tijdje gaan slijten en zijn support afnemen na een aantal jaar. Deze stijfheid is namelijk nodig bij het bieden van een juiste rugsteun. Wij raden aan om na ongeveer 3 tot 5 jaar te gaan overwegen om een nieuwe aan te schaffen, afhankelijk van de staat en mate van gebruik.

  Welke verschillende haken zijn er?

  Een kitesurf trapeze of harnas heeft altijd een haak aan de voorkant waaraan jij de chickenloop kunt bevestigen. Deze hook zit stevig vast gelast aan de spreaderbar. De meeste trapeze fabrikanten gebruiken een standaard haak, omdat dit in combinatie met een chickenloop gewoon goed werkt. De hook buigt dan naar beneden af, waardoor je chickenloop hier goed onder blijft haken. Zodra je je donkey-dick er doorheen steekt, zit je goed verzegeld en kan je kite geen kant meer op.

  Een andere manier om je donkey-dick te verzegelen is middels een fireball systeem van Cabrinha. Dit nieuwe systeem heeft het merk dit jaar gelanceerd, waardoor je geen chickenloop meer nodig hebt. Aan het einde van de bar zit een balletje bevestigd, welke je in de haak van je trapeze klikt. Dit fireball systeem is los te verkrijgen bij Cabrinha kites en wordt voornamelijk gebruikt door freeriders en wave kiters. Een voordeel is dat je kite beter de ruimte krijgt om van links naar rechts te bewegen, zonder dat je trapeze verschuift.

  Tot slot wordt er tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van de slider bar. Hierbij heb je geen haak meer aan de voorkant zitten, maar een touwtje waarover de chickenloop kan glijden. Je bar zit dichterbij je lichaam waardoor je gemakkelijker kunt depoweren. Daarnaast glijd je chickenloop over het koord van links naar rechts. Hierdoor kun je je lichaam helemaal vrij bewegen en blijft je trapeze beter op zijn plek zitten. Dit wordt echter vooral gebruikt bij waveriders, voor het heftige bochtenwerk.