- VAT free for this country - Shipping 1-3 working days
0


Verschillende soorten kiteboardsJe hebt kiteboards in allerlei soorten en maten, we kunnen ze opdelen in onderstaande categorieën. We zullen alle verschillende soorten boards bespreken en mocht je nog vragen hebben kun je ons altijd mailen, bellen of langs komen!
 • Twintip
 • Surfboards
 • Raceboards
 • Hydrofoils
 • Overig

 • Twintips

  De Twintip is de meest voorkomende soort in het kiteboarden, als je leert kitesurfen start je altijd met een twintip. Het is een rechthoekig board tussen de 120 en 180 centimeter lang en 25 tot 50 centimeter breed. Boards kunnen hele specifieke eigenschappen hebben om hem goed te maken voor bijvoorbeeld freeriden, freestyle, big-air, lightwind of voor in de golven. De kern van het board is meestal van hout en in duurdere boards wordt carbon gebruikt om hem lichter te maken. Prijzen varieren voor een nieuw board tussen de €399 en €1499

 • Freeride twintip
  Een freeride twintip is board die aan de onderkant vlak in, makkelijk vaart en waar je snel mee kan hoogte lopen. Perfect voor beginners en mensen die houden van heen en weer varen en zo nu en dan een sprongetje maken. Een freeride board vaar je altijd met straps en pads, in het midden zit een grabhandle en wordt meestal geleverd met 50mm vinnen.

 • Freestyle twintip
  Een freestyle twintip is stijver dan een freeride board en heeft meer rocker. Aan het board kunnen channels en een concave worden toegevoegd voor meer grip. Freestyle twintips zijn zowel met straps als met boots te varen en wordt meestal geleverd met 40 of 30mm vinnen.

 • Lightwind twintip
  Ook wel een deur genoemd is een twintip met een grote afmeting boven de 145 centimeter. Dit board is geschikt voor de dagen met weinig wind. Het board is vlak zodat hij met een zo groot mogelijk oppervlakte het water raakt, hierdoor kan je snel varen en gemakkelijk hoogte lopen. Precies wat je nodig hebt als het zacht waait. Dit board vaar je alstijd met straps en pads en in het midden zit een grabhandle en wordt meerstal geleverd met 50mm vinnen.

 • Wakestyle twintip
  Een wakestyle twintip is de stijfste twintip die er is, dit zorgt voor veel pop, dit heb je nodig als je uitgehaakte technische tricks wilt doen zoals handle passes (de bar achter je rug doorgeven in de lucht). Het board heeft ook veel rocker zodat je je sprongen makkelijk kan landen, meestal zitten er channels en meerdere concave’s in het board. Het board wordt meestal gevaren met boots om nog harder te kunnen afzetten en landen tijdens sprongen, het board wordt kan met of zonder vinnen worden gebruikt, meestal zitten er korte vinnen van 20mm bij het board.

 • Splitboard
  Een splitboard is een twintip die je in twee stukken kan delen, makkelijk als je veel reist en geen boardbag wilt meenemen, als je gear past namelijk gewoon in een koffer.


 • Surfboards

  Surfboards zijn gemaakt voor het kiten in de golven. Voor het kiten heb je wel een speciaal surfboard nodig, als je een regulier surfboard gebruikt waarmee je ook golfsurft is de kans groot dat je hem door de midden breekt. Surfboards voor het kiten zijn veel sterker gemaakt en zitten inserts in voor als je met straps wilt varen. Nieuw vanaf €799. Met een surfboard kan je beter een golf pakken en omdat hij wat groter is heeft hij wat meer drijfvermogen, hierdoor kan je een kleinere kite pakken dan als je op een twintip staat met dezelfde wind. Je wilt namelijk dat de kite niet te veel aan je trekt op het moment dat je van de golf af gaat, zodat je het optimale “surf” gevoel hebt.

  Surfboards zijn er in veel verschillende vormen en maten, maten worden altijd weergegeven in feet. Surfboards zijn er in de maten tussen de 4’8” (142 cm) en 6’5” (195 cm). In de tabel hieronder hebben we de maten van een surfboard in inch omgerekend naar de maten in centimeter. Ook heb je verschillende setup’s met vinnen, de meest voorkomende is de Thruster (drie vinnen) of Quad (vier vinnen) setup. Met meer vinnen heb je meer grip. Bij sommige boards kan je kiezen voor beide setup’s en dus kiezen wat jij het fijnst vindt. Surfboards voor in de golven zijn over het algemeen smal en hebben een thruster vin setup, deze zijn specifiek voor in de golven. All-round surfboards zijn vaak iets breder en dikker zodat je er ook veel plezier mee kan maken met kleinere golven of met weinig wind. Ook heb je freestyle surfboards, dit zijn speelse boards, vaak zonder puntige neus, voor kleine golven en om mee te springen.

  Je kan bij je surfboard kiezen om hem met of zonder straps te varen. Met straps heb je meer controle over je board, het is dan ook aan te raden om eerst te starten met straps en heb je het board onder controle kan je de straps van je board afhalen, dit vraagt wel om een andere manier van varen omdat je continue je voeten aan je board wilt houden voor controle.

  Feet Centimeter
  4'8" 142
  4'9" 144,5
  4'10" 147
  4'11" 150
  5'0" 152,5
  5'1" 155
  5'2" 157,5
  5'3" 160
  5'4" 162,5
  5'5" 165
  5'6" 167,5
  5'7" 170
  5'8" 172,5
  5'9" 175
  5'10" 177,5
  5'11" 180
  6'0" 183
  6'1" 185,5
  6'2" 188
  6'3" 190,5  Raceboards

  Raceboards zijn speciaal ontwikkeld om mee te racen tijdens course race wedstrijden. Het zijn grote boards met lange vinnen van 50 centimeter, zodat je met weinig wind al kan varen en gigantisch snel hoogte kan lopen. Als je voor het eerst op een raceboard staat moet je het eerste kwartier weer even opnieuw leren kiten. Nieuwe vanaf €1099.


  Hydrofoils

  Hydrofoils zijn boards met een draagvleugel zodat je tijdens het varen niet met je board het water raakt. Dit zorgt voor zeer weinig weerstand, hierdoor kan je al kiten met 10 knopen. Ook het hoogte lopen gaat heel snel. Bij sommige merken gebruik je een surfboard met de mogelijkheid er een hydrofoil vleugel onder te zetten. Nieuw vanaf €1499.


  Skimboards

  Je hebt skimboards speciaal gemaakt voor het kiten, dit zijn boards die goed zijn voor de dagen met wat minder wind. Hier kan je snel mee varen omdat ze een stuk breder zijn. Ze zijn speels en goed te gebruiken in kleine golven of strapless sprongen.


  Wakeskates

  Een wakeskate is een kleine twintip zonder voetbanden, zoals de naam al zegt eigenlijk een skateboard voor op het water, je kan er dan ook zelfde soort sprongen mee zoals ollie’s en voor de meer gevorderde rider kickflips.


  Terminologie

 • Outline
  De outline gaat over de vorm van het board, hoe breder het board hoe makkelijker je kan varen met weinig wind. Soms is het uiteinde van het board wat ronder, dit zorgt ervoor dat je makkelijker door de golven snijd.

 • Rocker
  Rocker gaat over hoe “krom” het board is, een board met veel rocker is vrij krom, dit zijn over het algemeen wakestyle twintips. Boards met weinig rocker zijn freeride twintips. Je kan één rocker in je board hebben (dit noemen we continuous- of V-rocker) maar ook meerdere (dit noemen we camber of hybrid rocker).

 • Flex
  Flex heeft te maken met hoe stijf een board is. Freeride boards hebben meer flex dan freestyle of wakestyle boards. Hoe meer flex een board heeft hoe comfortabeler hij vaart en land, maar een board moet ook niet te veel flex hebben. Freestyle boards hebben minder flex omdat je dan harder kan aankanten voor een sprong en dus hoger kan gaan.

 • Channels
  Channels geven het board meer grip en kunnen een vervanger zijn voor vinnen, op vlakke freeride boards heb je dit meestal niet nodig en zal je dan ook niet snel terug vinden in de boards. Bij freestyle en wakestyle boards zie je dat dit steeds vaker wordt toegepast.

 • Concave (concaaf)
  Een concave is de negatieve bolling in de onderkant van een board. Zo hebben sommige boards een enkele concave, dubbele concave of zelfs een quad concave. Een concave zorgt voor meer stabiliteit op je board, bij freestyle en wakestyle boards wordt dit vaak gebruikt in combinatie met channels.

  Heb je nog vragen, stel ze aan onze specialist Tom Visser tom@kitemana.nl

 • 2020 KITE INRUILACTIE: Scoor nu tot maar liefst 50% korting op een gloednieuwe 2020 kite bij inruil van je oude kite! Check hier de actie!