Shipping country

Language

Currency

Kiteboard - Surfboard

Steeds meer kiters vinden het gaaf om er een surfboardje (ook wel directional genoemd) bij te kopen. Sommige kiters stappen zelfs helemaal over op het waveriden omdat het een nieuwe uitdaging voor ze is en het een te gekke kick geeft. Met waveride kiten kun je namelijk elke golf pakken die je maar wilt! De kite surfboards die bij deze discipline worden gebruikt, zijn gebaseerd op ontwerpen uit de golfsurfwereld. Er zijn veel verschillende shapes verkrijgbaar. Deze golfsurf kiteboards moeten echter een stuk steviger zijn, omdat er tijdens het kiten veel druk op komt te staan. Daarnaast is hoogte lopen een belangrijk aspect. Kitemana heeft een uitgebreid assortiment aan waveride kiteboards beschikbaar. Heb je een vraag over deze directional surfboards, of wil je er graag eentje testen? Neem gerust contact met ons op. Lees meer »

Filter wis filters
Intro Kiteboard - Surfboard

Steeds meer kiters vinden het gaaf om er een surfboardje (ook wel directional genoemd) bij te kopen. Sommige kiters stappen zelfs helemaal over op het waveriden omdat het een nieuwe uitdaging voor ze is en het een te gekke kick geeft. Met waveride kiten kun je namelijk elke golf pakken die je maar wilt! De kite surfboards die bij deze discipline worden gebruikt, zijn gebaseerd op ontwerpen uit de golfsurfwereld. Er zijn veel verschillende shapes verkrijgbaar. Deze golfsurf kiteboards moeten echter een stuk steviger zijn, omdat er tijdens het kiten veel druk op komt te staan. Daarnaast is hoogte lopen een belangrijk aspect. Kitemana heeft een uitgebreid assortiment aan waveride kiteboards beschikbaar. Heb je een vraag over deze directional surfboards, of wil je er graag eentje testen? Neem gerust contact met ons op. Lees meer »

Kite surfboard shape

Als je een surfboard wilt kopen om mee te kiten ben je hier aan het juiste adres. Wij helpen je graag bij het uitzoeken van het surfboardje dat bij je past. Het grootste verschil tussen de verschillende waveride kiteboards zit hem in de shape, of vorm van het board. De shape zorgt voor een bepaald karakter van het directional surfboard. Iedere kiter heeft zijn eigen voorkeur en veel fabrikanten hebben hun eigen visie op boardshapes.

Laten we beginnen met het meest opmerkelijke verschil in shape. Sommige surfboards hebben namelijk geen neus. Deze surfboards worden Noseless of Tomo surfboards genoemd. Tomo surfboards worden tijdens het kiten vaak gebruikt omdat ze lichter zijn dan standaard surfboards. Het gewicht van de neus is immers weggelaten, wat als bijkomend voordeel heeft dat de boards wendbaarder en speelser aanvoelen. Het enige kleine nadeel kan zijn dat het waveboard eerder kan gaan duiken op een steile golf. Toch heb je hier tijdens het kiten haast geen last van en vinden wij zelfs dat dit de beste boards zijn voor ieder niveau rider. Wil je meer weten over verschillende Tomo surfboards, check dan onze review van de verschillende Noseless surfboards.

Onder shape vallen nog een aantal andere eigenschappen van het board, zoals outline, rocker, volume, flex, channels en concave. Hieronder lees je wat deze factoren zijn en hoe ze het vaargedrag van je surfboard beïnvloeden.

Outline

De outline is de contour van het surfboard. Dit is het eerste wat in het oog springt als je naar een surfboard kijkt. De outline van het board bepaalt voor een groot deel het vaargedrag. Een board met een rechte outline vaart sneller omdat deze gestroomlijnd door het water raast. Daarnaast lopen deze boards sneller hoogte. Op het rechte stuk bieden deze boards veel controle, echter zijn ze vaak niet echt snappy in het bochtenwerk. Heeft het surfboard een rondere outline dan vaart hij meestal iets trager, maar voelt hij speelser aan.

Tails

De Tail, of staart van het surfboard, bepaalt een groot deel van de stuureigenschappen van het board. Het bepaalt namelijk de waterflow van het board en hoe het water de achterkant van het board verlaat. Rondingen behouden de waterflow en rechte hoeken laten water harder afketsen. Een surfboard met een ronde tail houdt water langer vast, wat hem stabieler maakt bij grotere golven. Een vierkante tail laat het water sneller wegsijpelen, wat het board losjes, skatier en snappy maakt. Er zijn verschillende soorten tails verkrijgbaar.

Round tail
Een kite golfsurfboard met een ronde tail gedraagt zich het best op hoge snelheid en op hoge, holle golven. Het zorgt er voor dat het water mooi om de contour van het surfboard heen gaat. Dit zorgt voor ronde, vloeiende bochten met meer snelheid.

Square tail
De square tail is één van de eerste surfboard tail ontwerpen. Een brede tail die zorgt voor een stabiele water afloop. Deze vierkante tail zorgt echter wel dat er minder curve in het bochtenwerk zit. Je kunt er wel zeer radicale bochten mee maken omdat hij hard in het water steekt tijdens het maken van een bocht.

Squash tail
Een andere veel voorkomende tail bij het kiten is de Squash tail, welke een variatie is van de vierkante tail. De egdy shape van de tail zorgt voor een snelle release van het water. Dit maakt het board zeer responsive en scherp bij snappy bochten. De shape is iets breder aan de achterkant, wat zorgt voor meer lift en vroeger planeren. De ronde uiteinden geven het board meer grip dan de vierkante outline. Een breed inzetbaar design met veel controle op grote en kleinere golven.

Swallow tail (fish)
Een tail ontwerp met twee pin tails op het eind is de Fish, of Swallow tail. Dit geeft het board meer hold en het board komt hierdoor sneller op snelheid. Daarnaast krijg je hierdoor meer controle en bite tijdens het maken van bochten. De Fish behoudt beter zijn snelheid op kleinere golven. Hoe breder deze fish tail is, hoe moeilijker het wordt om van de ene kant naar de andere kant te draaien. Rail to rail turns worden dus iets lastiger met een brede fish.

Rocker

De rocker van een kitesurfboard geeft de kromming van het board aan. Hoe meer rocker het board heeft, hoe boller hij loopt. Dit heeft net als de contour veel invloed op het karakter van het surfboard. Een boardje met veel rocker voelt speels aan, stuurt gemakkelijk, licht los op het water en duikt minder snel. Een nadeel van rocker is de snelheid. Een vlakker surfboardje heeft namelijk veel minder weerstand op het water en vaart veel sneller dan een board met veel rocker. Daarnaast is hoogte lopen veel makkelijker als het surfboardje wat vlakker is. Uiteindelijk zoeken veel kiters naar het beste van de twee werelden. Een speels boardje welke toch gemakkelijk hoogte loopt en niet te traag vaart.

Volume

Met volume wordt de inhoud van het board aangeduid. Dit geeft aan hoeveel drijfvermogen het board heeft. Als een board veel volume heeft zul je vaak eerder met weinig wind kunnen kiten, omdat het board beter op het water blijft drijven. Het volume wordt berekend door de lengte, breedte en dikte van het board.

Flex

Flex geeft aan hoe flexibel het surfboardje is. Afhankelijk van het gebruik van verschillende materialen wordt de flex bepaald. Hoe stijver een board is hoe directer hij aanvoelt en hoe scherper het stuurgedrag zal zijn. Wil je liever je knietjes besparen en iets meer comfort in de golven dan wil je een board dat toch een beetje flex heeft.

Channels

De laatste jaren wordt er veel tijd en energie gestoken in de ontwikkeling van kitesurfboards. Een trend van de laatste tijd is het toevoegen van channels in het ontwerp van de surfboards. Deze channels worden gefreesd in de bodem van het board om hem meer grip te geven. Daarnaast geven channels het board meer controle op het rechte stuk en stabiliteit op hoge snelheid.

Concave (concaaf)

De concaaf wordt in een kite surfboard aangebracht om je meer grip te bieden tijdens het aankanten. Het staat voor de negatieve bolling in de onderkant van het surfboard. Tegenwoordig zien we dat ieder surfboard één of meerdere concaves bezit. Een single concave is standaard, maar sommige boards hebben er zelfs 2 , 3 of 4 concaves in de onderkant. In combinatie met de channels biedt dit meer grip en controle tijdens het kiten.

Constructie

De diversiteit van waveride kiteboards kent haast geen grenzen. Oude shapes uit de golfsurfwereld worden weer opnieuw geïntroduceerd met aangepaste rails, concaves of channels of shapes worden met elkaar gemengd. Ook de manier van produceren wordt steeds doorontwikkeld om sterkere en lichtere wave kiteboards te maken. De meest gebruikte constructies zijn die Epoxy. Deze planken hebben ook meestal 1 of meerdere houten stringers in het midden om hem extra sterk te maken.

Kite golfsurfboards hebben vaak extra stevigheid nodig. Soms wordt er carbon in het ontwerp gebruikt om hem extra stevig en licht te maken. Een andere manier om het board te versterken kan middels een honeycomb laag toe te voegen onder de voeten. Hierdoor deukt het kiteboard minder snel in en zal hij langer mee gaan. Ook bamboo wordt vaak gebruikt om kite golfsurfboards sterker te maken. Het materiaalgebruik heeft grote invloed op het gewicht van het surfboard en de flex eigenschappen.

Directional of surfboard?

Is het nou een directional of surfboard? Binnen de kitesurf wereld worden deze twee termen door elkaar gebruikt. Het maakt dus niet uit. Een directional is een surfboard en een surfboard is een directional. Soms wordt de term waveboard ook nog wel eens gebruikt. Drie termen voor uiteindelijk dezelfde plank: directional, surfboard en waveboard.

Straps of strapless kiten

Directional kiteboards zijn vaak te varen met of zonder surfstraps. Als je net begint met waveriden is het vaak makkelijker om te oefenen met straps, omdat je hierdoor niet snel je board zult verliezen bij een sprongetje of klein beetje chop. Voor het echte golfsurf gevoel raden we toch aan om de straps er af te halen. Hierdoor krijg je namelijk een speciale band met je surfboard. Door druk op het board uit te oefenen blijf het boardje onder je voeten plakken. Strapless kiten is even lastig, maar eenmaal onder de knie super veel fun. Zo ervaar je het echte surfgevoel. Wil je toch hier en daar een backrolletje inzetten, radicale bochten maken of springen dan kun je de straps er natuurlijk zo weer opschroeven.

Tractionpad of waxen

Tijdens het waveride kiten zijn er twee manieren om grip te krijgen op je surfboard. De meeste wave kiteboards beschikken standaard over een tailpad aan de achterkant van het board. Aan jou is de keus of je graag ook met een front deckpad vaart, of je toch liever je surfboard inwaxt. Beide manieren zijn prima en hebben hun eigen voor of nadelen.

Surfwax
+ Licht in gewicht
+ Direct boardgevoel
- Iedere sessie opnieuw aanbrengen
- Wordt snel glad
- Plakt aan je voeten

Tractionpad
+ Super grip
+ Eén keer aanbrengen
- Iets zwaarder
- Kost extra
- Bedekt je mooie surfboard

Check hier alle traction pads.

Vinnen

Wat is een waveride kiteboard zonder vinnen? Ook vinnen komen in allerlei soorten en maten en bepalen een groot gedeelte van het stuurgedrag van het kiteboard. Op een waveride kiteboard zitten vaak 3 of 4 vinnen. Check voor de uitleg even onze pagina over vin setups. Mocht je meer willen weten over het verschil tussen FCS en Futures vinnen, dan kun je hier kijken.

Toegevoegd aan winkelmand

for
Subtotaal € 0,00
Verzendkosten NL € 0,00
Totaalbedrag (incl 21% BTW) € 0,00

U heeft geen product(en) in uw winkelwagen


Hoe kunnen we je helpen?

Bezoek de klantenservice voor advies

Jouw cookie voorkeuren

We gebruiken data en cookies om jou de beste ervaring en aanbiedingen op onze website, media en via onze advertenties te geven. Als je hiermee akkoord gaat, druk dan op de groene acceptatie knop! Voor meer informatie, klik hier of wijzig instellingen naar jouw voorkeur.

Functionele

Altijd actief

Cookies die noodzakelijk zijn voor een goed functionerende website. Deze cookies zijn noodzakelijk om in te kunnen loggen, een aankoop te doen en soortgelijke activiteiten.

Analytics cookies

Om inzicht te krijgen in het functioneren van onze website en hoe we dit kunnen verbeteren. Waarmee we jou een betere ervaring op onze website kunnen bieden. Plaatsen we graag analytics cookies en verzamelen we analytics data.

Advertentie cookies

We willen jou de meest relevante communicatie op onze website en over andere digitale media en advertenties bieden. Om onze reclame en dergelijke communicatie te optimaliseren, plaatsen we graag advertentie cookies en verzamelen we promotionele data.

Gegevensdeling

Om de prestaties van onze advertentiecampagne te kunnen meten, hebben we inzicht nodig in wat goed werkt en wat minder goed werkt. Om jou de beste reclame-ervaring te bieden, delen we gebruikersgegevens met onze advertentieplatforms zoals Google en Meta.

Personalisatie cookies

We willen graag onze advertenties optimaliseren gebaseerd op jouw bezoek en activiteiten op onze website. Daarvoor plaatsen we cookies die dat inzichtelijk maken.Zo kunnen we onze reclame aanpassen aan jouw interesse en krijg je dus als eerste de beste aanbiedingen relevant voor jou door.

Cookie - and Privacy beleid