{{prod.Name}}
{{prod.BrandName}}

{{prod.SalesPriceWithTax}} {{prod.FinalPrice}}

Bestel direct

Hoe werkt een wetsuit? I Welke maat wetsuit heb ik nodig? I Hoe dik moet mijn wetsuit zijn tijdens het kiten in Nederland? I Wat zijn de verschillende soorten wetsuits? I Wat bepaald de kwaliteit van een wetsuit ? I Moet ik een wetsuit eerst passen of kan ik hem ook gewoon online bestellen?

Hoe werkt een wetsuit?

Als een wetsuit goed aansluit komt er een klein laagje water tussen jou en het neopreen in te staan. Dit water wordt door je eigen lichaamstemperatuur verwarmd, waardoor je lekker warm blijft. Vandaar natuurlijk ook de term wetsuit :) Als je wetsuit lekker strak zit, blijft hij beter geïsoleerd. Een te groot pak maakt het laagje water tussen jou en je wetsuit namelijk te groot, waardoor het geen tijd meer heeft om op te warmen.

Een tweede aspect wat belangrijk is aan een wetsuit is isolatie middels de dikte van het pak. Deze dikte beschermd je lichaam namelijk direct tegen de koude omgeving. Hoe dikker je pak, hoe beter je bent beschermd. Het neopreen zit vol met kleine celletjes met lucht. Goed neopreen heeft vaak meer van deze luchtcelletjes dan een goedkoper pak. Nieuwe technologieën zorgen dus dat de warmte in deze cellen goed warm wordt gehouden. Deze lucht kan nergens heen en houdt je lichaamswarmte lekker in je wetsuit.

Welke maat wetsuit heb ik nodig?

De maat van een wetsuit is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk je lengte, gewicht en (borst)omvang. Zoals hierboven al geschreven is, is het van groot belang dat je de juiste maat kiest voor je surfpak. Nog een leuk weetje is dat een wetsuit in het water altijd naar je lichaam gaat staan. Dit komt omdat neopreen flexibeler wordt wanneer het nat is. Daarnaast zorgt het laagje water tussen jou en je lichaam dat het pak op de juiste plekken aan gaat sluiten. In de maattabel hieronder wordt een inschatting gegeven van de verschillende maten suits. Er is door fabrikanten ook onderscheidt gemaakt in lengte. Als je als man dus een smalle taille hebt, maar toch erg lang bent dan zal een MT (Medium Tall) wetsuit geschikt zijn.

Hoe dik moet mijn wetsuit zijn tijdens het kiten in Nederland?

De dikte van een wetsuit zorgt ervoor dat je lichaam een directe bescherming krijgt tegen de water- en buitentemperatuur. Hoe dikker je pak, hoe beter de bescherming. Het nadeel van een dik pak is wel dat deze wat stugger zijn dan een dun en dus flexibeler wetsuit. In Nederland hebben we een koude winter en kunnen de watertemperaturen nogal fluctueren. In het onderstaande overzicht van de KNRM zie je wat de gemiddelde watertemperatuur van de Noordzee is per maand.

 • Januari - 5,5 graden
 • Februari - 4,5 graden
 • Maart - 5,7 graden
 • April - 7,3 graden
 • Mei - 11,7 graden
 • Juni - 14,8 graden
 • Juli - 17,5 graden
 • Augustus - 20,0 graden
 • September - 19,0 graden
 • Oktober - 17,2 graden
 • November - 13,0 graden
 • December - 8,8 graden

  Daarbij speelt ook nog eens de buitentemperatuur mee bij de dikte van een wetsuit. Als leidraat kun je het beste onthouden dat je in Nederland vanaf de herfst een 5/3mm pak of dikker nodig hebt. Wordt het nog wat kouder kun je eventueel nog kiezen voor surfschoentjes, gloves en een cap. Bij Mid-season temperaturen gebruiken we in Nederland vaak een 4/3mm - 3/2mm wetsuit. Mocht het echt zomer zijn kun je kiezen voor een shorty, maar helaas laat Nederland dit niet vaak toe aangezien de zee hier niet zo snel opwarmt. Kies je voor één wetsuit, raden wij een 5/3mm pak aan omdat deze je lekker warm houdt tijdens de herfst en het voorjaar. Toch kom je hier tijdens de zomer ook nog prima mee uit de voeten.

  Wat zijn de verschillende soorten wetsuits?

  Er zijn meerdere soorten wetsuits om alle weersomstandigheden te dekken. In Nederland is de meest voorkomende het steamer wetsuit met lange benen en armen. Mocht je dit te warm vinden kun je kiezen voor korte benen, korte armen, of beide in de vorm van een shorty. Deze zijn vaak ook iets dunner dan een lang pak, zodat je niet zo snel oververhit zult raken bij zomerse temperaturen. Een bijkomend voordeel is de bewegingsvrijheid. Hoe minder wetsuit je aanhebt, hoe vrijer je kunt bewegen. Een dikker pak zorgt trouwens wel voor een fijne demping bij het crashen. Je eerste crashes met een shorty wetsuit kunnen dus iets harder aankomen :)

  Bij het kiezen van een juiste soort wetsuit wordt ook onderscheid gemaakt in de plaatsing van de rits. Je kunt de rits namelijk aan de voorkant plaatsen, of aan de achterkant! Deze zogeheten front- of backzip wetsuits verschillen ook nog in karakter. Beide wetsuits zijn natuurlijk goed en hebben hun eigen voor- en nadelen. Een frontzip wetsuit wordt vaak gebruikt voor golfsurfers. De voordelen hiervan zijn dat ze beter afsluiten aan de bovenkant en je dus minder snel water naar binnen krijgt bij het duckdiven. Kiters hebben hier minder last van. Het voordeel van een backzip wetsuit is weer dat deze gemakkelijker aan en uit te trekken zijn dan een frontzip pak.

  Wat bepaald de kwaliteit van een wetsuit ?

  Er zijn een aantal factoren die de kwaliteit van een wetsuit sterk beïnvloeden. De meest bepalende zijn lining (binnenvoering), seams (naden) en het neopreen zelf. De binnenvoering van een pak is belangrijk omdat dit direct in contact staat met de huid. Een lekkere dikke lining voelt comfortabel aan en houdt je goed warm omdat het water tussen het wetsuit en de huid beter op kan warmen. De dure pakken hebben meestal een dikke lining op de borst en rugpanelen om je lekker warm te houden.

  Naast de lining zijn de naden van groot belang bij het isoleren van je wetsuit. Er zijn verschillende soorten seaming en elk heeft zijn eigen eigenschappen. Ook de hoeveelheid naden heeft een effect op de eigenschappen van een wetsuit. Een wetsuit met meer naden laat je suit beter passen, maar vergroot de kans op lekken. Minder naden is minder kans dat er water naar binnen komt, maar maakt hem ook stugger omdat hij minder goed zal passen. Er zijn verschillende soorten manieren van naaien. De volgende zijn de meest voorkomende:

 • Overlock
 • Flatlock
 • Blindstitch

  Goedkopere seaming

  De overlock methode is de meest goedkope en gemakkelijke manier. Daarbij is dit direct de minst effectieve manier om water buiten de deur te houden. Deze manier van naaien zijn we vaak bij de goedkope fabrikanten (welke wij niet verkopen) en wordt niet gebruikt bij het maken van High-End pakken. Soms kan het natuurlijk geen kwaad om in de zomer met een goedkope shorty het water op te gaan, maar wordt het wat kouder dan raden wij deze wetsuits toch af. Ook kunnen de naden hierbij uitsteken waardoor je aardige schaafwonden op kunt lopen. Bij Flatlock naaien worden twee delen neopreen schuin afgesneden waardoor ze mooi op elkaar schuiven. Toch is deze manier niet heel effectief omdat de naden door het neopreen gestoken worden. Hierdoor krijg je altijd gaatjes in je pak waar water naar binnen gaat. Kitesurfen met Flatlock seaming is dus enkel aan te raden als bij zomerse temperaturen.

  High End seaming

  Blindstitched naden zijn verreweg de beste vorm van het aan elkaar binden van het neopreen. Hierbij steek je de draad niet helemaal door het neopreen heen, maar tot ongeveer de helft. De binnenzijde wordt bij elkaar gehouden door lijm en seams, wat niet alleen lekker zacht aanvoelt maar ook nog eens een hele goede isolatie biedt. De duurdere pakken zijn vaak Blindstitched geseamed omdat je pak tevens flexibeler wordt. Het nadeel hiervan is wel dat het iets minder stevig is. Trek je wetsuit dus iets voorzichtiger aan voordat je gaat kiten. Naast het naaien van neopreen, worden de naden ook vaak met tape gelijmd om hem extra waterdicht te maken. Neopreen tape zorgt voor een goede waterdichtheid en houdt je pak lekker flexibel. De meest waterdichte vorm van seaming is Liquid Taped. Hierbij is je pak 100% waterdicht. Heerlijk voor tijdens het kiten de koudere wintermaanden!

  Moet ik een wetsuit eerst passen of kan ik hem ook gewoon online bestellen?

  Een wetsuit moet goed zitten, dat is duidelijk. Toch kun je middels de maattabel een goede inschatting maken of een wetsuit je zult passen of niet. Mocht je per ongeluk de verkeerde maat hebben besteld dan kun je hem natuurlijk kosteloos ruilen voor het juiste wetsuit. Wij sturen je dan direct de goede maat op. Twijfel je over de maat, bel of mail ons dan gerust voor een vrijblijvend advies.