- VAT free for this country - Shipping 1-3 working days
0

De juiste maat kite!

Maak je kite keuze bij kitemana.nl

Het is bij aanschaf van een kite belangrijk dat je voor de juiste maat kiest. De maat van de kite wordt altijd weergeven in vierkante meters. Maar hoe weet je nou wat de juiste maat is?
Dat hangt af van een aantal dingen:

Standaard kite op basis van gewicht

Als je één kite aanschaft zal deze kite in de meeste gevallen zijn voor ± windkracht 5 (17 – 21 kopen). Deze omstandigheden zijn het makkelijkst, dit komt omdat de wind erg stabiel is, je een stabiele kite hebt met voldoende druk in het zeil, de golven laag zijn en de stroming in de meeste gevallen niet sterk is. Voor de meeste mensen zal dit een kite zijn tussen de 9 en 12 vierkante meter.

De kite die je kiest moet voor jou wel een z’n groot mogelijk windbereik dekken zodat je hem zo vaak mogelijk kan gebruiken in de juiste omstandigheden.

Als je kijkt naar je gewicht kan je ongeveer een inschatting maken welke maat kite je nodig hebt bij windkracht 5 (17 – 21 kopen). In de tabel hieronder zie je een overzicht (deze tabel geld in 90% van de mensen, laat je altijd nog adviseren door ons of je instructeur).

30 - 40 kg 5 - 6 m²
40 - 50 kg 6 - 7 m²
50 - 60 kg 7 - 8 m²
60 - 70 kg 8 - 9 m²
70 - 80 kg 9 - 10 m²
80 - 90 kg 10 - 11 m²
90 - 100 kg 11 - 12 m²
100 - 110 kg 12 - 13 m²


Extra kite naar aanleiding van windkracht en niveau

Mocht je in verschillende omstandigheden willen kiten zal je dus meerdere kites moeten aanschaffen. Je niveau is van belang, hoe beter je namelijk wordt in het kitesurfen, hoe langer je een vlieger kunt houden bij harde wind (over-powered) en hoe makkelijker je kan varen bij weinig wind (under-powered). Dit komt gewoon doordat je de techniek van het kiten beter beheerst.


Invloed board op de maat van je kite

Het formaat van je board speelt ook een rol in de maat kite die je hebt. Hoe groter je board hoe meer drijfvermogen en hoe sneller je dus in plane kunt komen. Hoe groter board je dus hebt hoe kleinere kite je kunt gebruiken. Bij weinig wind is een groter board dus prettiger omdat je dan sneller kunt kiten. Je ziet ook dat mensen met een wave kiteboard vaak een kleinere maat vlieger op hebben staan dan mensen van het zelfde gewicht met een twintip kiteboard. Voor meer uitleg over verschillende soorten boards kijk je hier!


Type Kite

Het type kite wat je koopt heeft ook invloed op de windrange die je hebt. Zo hebben de all-round / freeride kites meer windbereik dan een Freestyle (C-kite) kite. En zullen sommige kites worden verkocht als extra veel low-end (makkelijker te varen met weinig wind) of high-end (makkelijker te varen bij veel wind). Voor meer uitleg over verschillende soorten kites kijk je hier!.


Windsterkte

De windsterkte heeft natuurlijk veel invloed op het formaat kite die je nodig hebt. Hoe harder het waait hoe kleinere kite je nodig hebt en hoe zachter hoe groter de kite moet zijn. Als je in al deze omstandigheden wilt kiten zal dit waarschijnlijk een tweede, derde of zelfs een vierde kite zijn in je set. Je wilt natuurlijk dat deze kites op elkaar aansluiten om je windrange te vergroten, zorg dan ook dat je kite voor meer wind steeds met stappen van maximaal 2 tot 3 vierkante meter kleiner wordt. Stel je hebt een 11 m2 dan is een mooie 2de kite daarnaast een 9 of 8 m2, mocht je kiezen voor een 8 m2 en je wilt nog kleiner dan is een logische keus een 6 of 5 m2. Bij een kite voor minder harde wind kan het verschil iets groter zijn van maximaal 3 tot 4 m2. Een grotere maat naast je 11 m2 zou dus een 14 of 15 m2 kunnen zijn.


Stroming en golven

Ook de stroming heeft te maken met welke maat kite je moet gebruiken op het water. Als de stroming de zelfde kant op loopt als de wind waait versterken elkaar deze en is het moeilijker om hoogte te lopen of om op het zelfde punt uit te komen, je kan er dan voor kiezen een vierkante meter groter te pakken zodat je meer druk in je kite hebt en zo toch wat makkelijker hoogte kan lopen. Als de stroming in tegengestelde richting stroomt als het waait zorgt dit ervoor dat je juist makkelijker kan hoogte lopen. Op de Noordzee is de vloed stroming richting het Noorden en de eb stroming richting het Zuiden. Om het meest minst last te hebben van de stroming kun je dus bij Zuidwesten wind het beste gaan kiten als het afgaand tij is en bij Noorden wind als het opkomend tij is.

Heb je nog vragen, stel ze aan onze specialist Tom Visser tom@kitemana.nl

Let op: ons WhatsApp nummer is gewijzigd naar: +31 (0) 71 40 811 54