- VAT free for this country - Shipping 1-3 working days
0

Tricktionary

In het kitesurfen heb je veel verschillende soorten sprongen die je kan maken, welke je vervolgens oneindig kan varieren. Je kan op verschillende manieren springen, door je kite naar 12 uur te sturen je bar aan te trekken, afzetten en springen. Tijdens je landing stuur je je kite weer in zodat je weer voorwaartse snelheid krijgt. Ook kan je springen door te “poppen” met je board, je houdt je kite gewoon voor je en door af te zetten kom je los van het water, je hebt bij deze afzet weinig lift van je kite en je hoeft je kite ook niet in te sturen bij de landing omdat de kite al in de juiste positie staat.

Rolls

We beginnen met een aantal basis tricks die we plaatsen in de caterogie “rolls”. Bij deze tricks hou je je kite voor je en “pop” je je board om los te komen van het water.

We starten met een backroll dit is een 360 graden rotatie waarbij je over je voorste schouder kijkt, je borst komt eerst in de vaarrichting. Dit heet een backroll omdat je vlak voor je landing je landing pas kan zien.

Backroll


Land je de backroll dan kan je hem verder uitbreiden naar een rotatie van 540 graden zodat je toeside land of naar 720 graden, dit heet een dubbele backroll of zelfs nog meer rotaties! Zie hier een inverted dubbel backroll.

Inverted dubbel backroll


Dezelfde 360 graden rotatie maar dan de andere kant op is een frontroll. Bij deze rotatie kijk je over je achterste schouder en land je met je borst naar voren en kan je gemakkelijk je landing spotten. Ook deze kan je natuurlijk weer uitbreiden met meerdere rotaties en een grab.

Frontroll


Railey based tricks

Heb je deze tricks onder controle? Dan kan je verder naar technische tricks waarbij het nodig is je kite uit te haken zodat je meer kracht krijgt. Je popt je board door hard aan te kanten en komt op deze manier los van het water. Een basis trick hiervan is een Railey. Je vaart met je kite voor je, vaart een klein stukje downwind haakt uit en gaat in een keer volgas upwind, hierdoor pop je je board en gooit je benen naar achter. Hoe lager je kite boven het water hoe meer power en hoe moeilijker de trick is.

Railey


Deze trick kan je vervolgens ook gaan varieren met een handlepass. Een handlepass is een rotatie waarbij je de bar achter je rug langs doorgeeft. Je kan een Railey doen met voorwaarte 360 graden rotatie dan heet het een 313, maak je een rotatie van 540 graden dan is het een 315 en verder een 317 en zelfds een 319.

313 (Railey met 360 graden voorwaarte handlepass)


319 (Railey met 900 graden voorwaarte handlepass, dit is een dubbele handlepass toeside landen)


Op het moment dat je een Railey doet met de handlepass de andere kant op kan dit met een rotatie van 180 graden deze trick heet een “Railey to blind” of “Blind Judge” het verschil is bij een Railey to blind paas je de bar pas door na je landing, bij een Blind Judge doe je dit nog voordat je land.

Railey to Blind


Blind Judge


De Blind Judge kan je weer verder uitbreiden met nog meer rotaties. Je krijgt dan een Blind Judge 5 (dit is een Railey met 540 graden achterwaartse rotatie, enkele handlepass en toeside landen) en Blind Judge 7 (dit is een Railey met 720 graden achterwaartse rotatie, dubbele handlepass).

Blind Judge 5


S-bend bases tricks

Volgende basis Trick is de “S-bend”. De S-bend is een uitgehaakte frontroll, je haakt uit en draait je hoofd over je achterste schouder, gooit je benen naar achter en maakt een frontroll terwijl je lichaam horizontaal is.

S-Bend


De S-Bend kan je op verschillende manieren uitbreiden met rotaties. Je kan een dubbele S-bend maken, of na je eerste S-bend een handlepass dat heet een “S-bend to blind” of “S-bend 3”.

S-bend to blind


Frontmobes

Frontmobes zijn de volgende tricks die je kan doen, je start je trick net als een S-bend maar halverwege de rotatie zet je een handlepass in.

Frontmobe


De Frontmobe kan je ook weer uitbreiden met extra rotaties. Je krijgt dan een “Frontmobe to blind” een frontmobe met een 180 graden extra rotatie en verder een “Frontmobe 3” of Frontmobe 5.

Frontmobe 5


Front blind mobe


Backmobes

Ook kan je deze trick in de andere kant op doen dat heet hij de “Backmobe”. Welke je ook weer kan uitbreiden met extra rotaties tot een Backmobe 5 of Backmobe 7.

Backmobe


Backmobe 9


Ook hier zijn weer vele variaties op te maken, zo heb je een lage backmobe, dit noem je een lowmobe

Lowmobe


Back to Blind


KGB en Slimchance

Nog moeilijker zijn de tricks waarbij je van koers veranderd. Je begint met een uitgehaakte backroll en daarna draai je de andere kant op voor je handlepass, dit heet een KGB

KGB


En de andere kant op een Slimchance of Slimchance 5, 7. Een frontroll en met een handlepass de andere kant op!

Slimchance


Slimchance 7


Op al deze tricks zijn nog heel veel verschilende mogelijkheden. We geven nog een aantal voorbeelden van bepaalde tricks. De volgende tricks zijn mobe waarbij de afzet plaats vind terwijl de rider toeside vaart.

Crowmobe


Peter Rose


Flat handlepasses

Flat handlepasses worden afgezet op een golf of kicker. Je popt en past de bar door een rotatie linksom of rechtsom te doen. Een Flat handlepass heet een Flat 3, een Flat handlepass met 540 graden rotatie heet een Flat 5, ook heb de Flat 7 en Flat 9!

Flat 3

Flat 9 (Dubbele handlepass toeside landen)

Heb je nog vragen, stel ze aan onze specialist Tom Visser tom@kitemana.nl