- Shipping 1-1 working days
0

Materiaal onderhoud<

Het goed en netjes onderhouden van je kite spullen zorgt voor een langere levensduur en voorkomt mogelijke ongelukken. We leggen uit waar je op moet letten en wat je kan doen om schade te voorkomen aan je kite en bar.


De kite

Zorg ervoor dat je je kite altijd droog in de tas stopt, dit voorkomt “het weer” (schimmel, zwarte vlekken) in je kite. Laat hem dus altijd even drogen. Op het moment dat het regent kan je hem het beste zo snel mogelijk drogen als het droog is. Laat je kite niet langer dan een dag nat in de tas zitten!

Check af en toe je bridles en dan vooral de katrollen die daaroverheen lopen. Door het zand kan het zijn dat deze niet meer goed rollen en dit zorgt voor snelle slijtage van de bridlelijn. Mochten de katrollen scherp zijn geworden kan je ze gemakkelijk zelf vervangen ditzelfde geld voor de bridlelijn, beide kosten ongeveer €10,-.

Het controleren van de pigtails is belangrijk, dit zijn de punten waar je de lijnen van de bar aansluit op de kite met een knoop of een lus. Deze plek is ook gevoelig voor slijtage maar is eenvoudig te vervangen voor nieuwe voor ongeveer €10,-.

Verder kijk je zo af en toe naar slijtage zoals scheuren of naden die los zijn gelaten. Een gemakkelijke manier om dit te doen is door je leading edge vast te pakken, onder je kite te gaan staan en hem tegen het zonlicht te houden. Mochten er gaatjes of scheuren in zitten zie je deze vaak meteen doordat het licht erdoorheen schijnt. Zijn de gaatjes of scheuren kleiner dan 5 centimeter kan je ze gemakkelijk zelf plakken met het reparatie setje die bij je kite is geleverd. Knip van de reparatie plakker een rondje zodat er geen hoeken aanzitten die los kunnen komen (zie onderstaande foto). Voorkom scheuren in je kite door op te letten waar de schelpen liggen op het strand. Als je je board op je kite legt zorg dan dat de vinnen naar boven wijzen zodat deze niet door het doek heen gaan.

kite schade

Wat voor ventiel je ook hebt zorg dat hij vrij van zand is op het moment dat je hem dicht doet en het water op gaat. Dit voorkomt dat er langzaam lucht uit je kite ontsnapt. Op het moment dat je hem oprolt open je alle ventielen, zowel inflate als deflate dit voorkomt dat de ventielen uitrekken als ze in de tas zitten. Als ze uitrekken zitten de ventielen minder strak dicht en bestaat er een kans dat ze openschieten op het moment dat je je kite hard crasht.

Ben je klaar met kiten? Laat je kite dan niet te lang klapperen op het strand, dit zorgt ervoor dat je kite onnodig hard slijt. Zeker op het moment dat het harder waait. Kom je terug van een downwinder gebruik dan je trapeze als bescherming voor je kite, vinnen van je board of andere scherpen voorwerpen gaan gemakkelijk door je doek van je kite heen.


De bar

Je bar houdt van zoetwater na een sessie in de zee, spoel de bar daarom even af met water. Zo spoel je ook het zand eraf wat voor minder slijtage zorgt tijdens je volgende sessie. Hiermee zorg je er ook voor dat de quickrelease goed blijft werken, wel zo belangrijk als je deze nodig hebt!

Verder is het belangrijk dat je je depowerlijn op tijd vervangt, zodat hij niet breekt op het moment dat je aan het kiten bent, gebeurt dit toch moet je sowieso terugzwemmen ;-). Je kan een depowerlijn gemakkelijk vervangen door een originele te kopen of zelf een te maken van een stuk 5mm Dyneema lijn. Meet de oude op en je weet hoeveel meter je nodig hebt, dit laatste is het goedkoopste maar zorg wel dat je dezelfde lengte depowerlijn terugzet op de bar. Het inwaxxen van je depowerlijn raden wij niet aan omdat dit zorgt dat er zand aan de lijn blijft plakken en dit zorgt juist voor extra slijtage. Het beste wat je kan doen is bij je eerste rakje naar buiten je bar en depowerlijn gewoon even onderdompelen in zee, dan is het zand eraf en slijt hij een stuk minder tijdens het kiten.

depowerlijn vervangen

Ook moet je zorgen dat er geen knopen in je lijnen zitten. Dit zijn namelijk zwakke delen van de lijn en verslapen de lijn tot wel 50% van de originele breeksterkte. Heb je een knoop in je lijn haal deze er dan gelijk uit. Gebruik nooit naalden of andere scherpe voorwerpen, de kans is dan te groot dat je je lijn beschadigd. Het beste wat je kan doen is kauwen op de knoop, je zal een beetje geduld moeten hebben, zeker de eerste keer maar de knoop komt bijna vanzelf los! Met behulp van je nagels trek je de losgebeten knoop uit eindelijk los. Lukt het toch niet? Kom even langs dan helpen we je verder!

Net als aan de bridles van de kite zitten ook aan het einde van je lijnen pigtails, vervang deze tijdig.

Mocht je een van je lijnen breken is het aan te raden om er twee te vervangen. Dit omdat er een bepaalde rek in je lijnen zit en deze gelijk moet blijven. Dus breek je een van je powerlijnen vervang dan beide powerlijnen, breek je een van je stuurlijnen vervang dan beide stuurlijnen.

Na het kiten is het aan te raden ook je kiteboard, wetsuit en trapze ook even af te spoelen met zoetwater. Door je wetsuit uit te spoelen droogt hij sneller, laat hem echter niet in de zon hangen om uitdroging te voorkomen.

Mocht je vragen hebben over het onderhoud van je kite, kan je ons altijd om advies vragen. Ook voor het repareren van je kite of bar ben je bij ons aan het juiste adres, mail naar tom@kitemana.nl

Covid-19 Updates: Webshop geopend en Megastore beschikbaar voor reparaties en afhaal | Lees meer