- VAT free for this country - Shipping 1-3 working days
0

Het weer

Het weer tijdens kitesurfen

Bij kitesurfen is het belangrijk dat goed op de hoogte bent van de weersomstandigheden hebt. Zo moet je rekening houden met de windrichting, windkracht, het getij, regen en bijvoorbeeld onweer. Voordat je het water op gaat is het belangrijk dat je naar de voorspellingen kijkt zodat je niet voor verrassingen kan komen te staan.


Wind

Handige sites voor de wind zijn Windfinder en Windguru, hier zie je van uur tot uur per spot welke windkracht met bijbehorende windrichting wordt voorspeld in knopen.

De actuele voorspellingen van Noordwijk volgens windfinder zijn:

Windkracht

Om lekker te kunnen kiten heb je ongeveer 15 knopen nodig. Met grote lightwind kites en bijvoorbeeld een Foil kun je zelfs al iets eerder aan de gang (12 knopen). De maximale wind voor het kiten ligt er maar net aan hoe goed je bent. Ruben Lenten, één van de meest extreme kitesurfers van deze tijd, is wel eens met 73 knopen (135 km/h, 12 Bft) het water op geweest, gaaf! Wees hier echter wel heel voorzichtig mee, harde wind is namelijk heel vlagerig en het weer kan snel omslaan!


Windrichting

In Nederland is het belangrijk dat de wind aanlandig is, dit betekend dat de wind vanuit zee komt, of recht langs de kust en niet vanaf het land. Wind vanuit zee is over het algemeen constante wind, wind dat over land komt is vlagerig dit komt door de duinen en obstakels die op het land staan. Daarnaast is het zo dat als je in de problemen raakt met aflandige wind je niet gemakkelijk zelf terug kan komen aan land, de wind blaast je namelijk alleen maar verder zee op. Er zijn wel plekken op de wereld waar je prima kan kiten met aflandige wind een goed voorbeeld daarvan is is Bonaire, hier is wel alles geregeld qua veiligheid, kom jij niet meer terug dan komen ze je halen met de boot. Check dit natuurlijk altijd even voor je op een spot aankomt.


Getij

Het getij heeft invloed op je kite sessie, zo is het handig wanneer je kijkt wanneer het eb en vloed wordt, de eb stroming is richting het zuiden en vloedstroming richting het noorden. Op het moment dat de wind zuidwest waait en het wordt vloed versterkt dit elkaar en zal de stroming richting het noorden sneller zijn, dit zorgt ervoor dat je minder makkelijk kan hoogte lopen tegen de wind in. Ga je kiten met zuidwesten wind en het wordt eb, is de stroming minder en kan je makkelijker hoogte lopen. Op de website van Rijkswaterstaat kan je vinden wanneer het hoog en laag water is, met de waterstanden daarbij. De actuele waterstanden vind je hier!


Regen en onweer

Buien kunnen gevaar met zich meebrengen, doordat het opeens een stuk harder gaat waaien of juist de wind in een keer wegneemt, check daarom altijd buienradar of er kans is op regen of onweer. Bij onweer moet je zeker niet gaan kiten, dit is vanzelfsprekend levensgevaarlijk. Soms kan je de onweer voelen aankomen, dit gebeurt op het moment dat je land na je sprong een schok krijgt (net schrikdraad). Op het moment dat dit gebeurt is het natuurlijk zaak dat je direct het water af gaat! Buien kan je natuurlijk makkelijk checken op BuienradarHeb je nog vragen, stel ze aan onze specialist Tom Visser tom@kitemana.nl

Let op: ons WhatsApp nummer is gewijzigd naar: +31 (0) 71 40 811 54